Ensimmäisen kellon ostaminen.

Mikä olisi itselle se sopivin vaihtoehto ensimmäiseksi arvokelloksi? Mitä asioita kannattaisi ottaa huomioon arvokelloa ostettaessa? Kiipperin väki auttaa tässä asiassa mielellään!

Ensimmäistä kelloa ostettaessa kannattaa pohtia muutamia seikkoja ennen ostopäätöksen tekoa. Arvokelloa ostettaessa kannattaa pohtia, mitkä seuraavista asioista vastaavat omiin tarpeisiin ja mielihaluihin: kellon valmistuksessa käytetty materiaali, käyntikoneiston toimintaperiaate, kellon värimaailma sekä kellon tuleva käyttötarkoitus. Iso tekijä arvokellon hankkimisen ostopäätöksessä saattaa myös olla kellon potentiaalinen arvonnousu tulevaisuudessa. Arvokelloja voi ajatella sijoituksen kohteena koska hyväkuntoiset ja käytetyt arvokellot pitävät arvonsa hyvin.

Mainittuja asioita kun kasataan yhteen, alkaa oman kiipperin kuva jo hahmottua ajatuksiin. Kaikista tärkeimpänä asiana arvokellon hankinnassa on kuitenkin muistaa että kellot ovat tarkoitettu käytettäväksi. Arvokellosta saa kaiken irti, kun siitä nauttii päivittäisessä käytössä ja toisinaan myös joku saattaa pysähtyä fiilistelemään kelloasi. Tällöin arvokelloista on myös iloa muillekin kuin vain ostajalle itselleen.

Kellotermistöä ensimmäisen arvokellon ostajalle

Kelloihin tutustuttaessa törmää usein monenlaisiin termeihin, jotka saattavat asiasta tietämättömän korvaan kuulostaa hieman hämmästyttäviltä. Kiipperi avaa yleisimpien termien tarkoitukset Teille, jotta sen oman Kiipperin hommaaminen helpottuisi.

Kiipperi: Kello, joka on hankittu sillä ajatuksella, että siitä ei ole aikomustakaan luopua tulevaisuudessa.
Kronografi (Chronograph): Kellossa on ajanotto ominaisuus erillisillä sekunti- ja minuuttinäytöillä.
Takometri (Tachymeter): Rannekellon kehää kiertävä numerotaulukko jota lukemalla voidaan arvioida mm. kuljettu matka sekä keskinopeus.
Kvartsi-koneisto (Quartz): Paristokäyttöinen koneisto/paristokäyttöinen kello.
Automaatti-koneisto: Mekaaninen koneisto, joka ranteen liikkeen johdosta heilauttaa vetopainoa, joka taas lisää kellon vetoa.
Manuaali-koneisto: Käsin kellon nupista vedettävä koneisto. Nuppi vetää kelloon vetoa siihen kiinnitetyn jousen välityksellä.
Kronometri (Chronometer): Kronometrillä tarkoitetaan kelloa, joka käy erittäin tarkasti tiettyjen kriteerien puitteissa. Kriteereinä kronometrille ovat mm. tietyt olosuhteet, lämpötilat ja eri asennot. Kronometri-kelloja esiintyy sekä kvartsikäyttöisinä sekä automaatteina.
Käyntivara (Power reserve): Käyntivara on aika, jonka mekaaninen kello käy, kun vetojousi on vedetty täyteen vetoon.