Kuva: Breitling Chrono-Maticia rannettamassa. Luulin, ettei näin jykevä tiuku näyttäisi tai tuntuisi hyvältä ranteessa, mutta luulo osoittautui vääräksi!

aloittelijan aikakirja pt 2: kelloista puhuminen voi olla alkuun hankalaa

Kellomaailmaan sisään pääseminen voi tuntua alkuun melko hankalalta. Sitä se ainakin itselle oli – terminologiaa, lyhenteitä ja slangia vilisi silmissä hämmentävällä tahdilla, kun kahlaili läpi lukemattomia threadeja eri foorumeilla tai ihan vaan perusartikkeleitakin kelloista – voisko joku kääntää tän mulle selkeämmälle kielelle puolihepreasta?

Kello-harrastaja-kello

Itsellä kesti varmaankin muutamia kuukausia, ennen kuin kellolingo alkoi olemaan sen verran hallussa, että pystyi ainakin esittämään kelloharrastajaa vähän tietämättömämmässä porukassa. No ei vaiskaan, mutta onhan se nyt kiva keskustella asioista niiden oikeilla termeillä ja ei tarvii skagailla esimerkiksi, että ‘’no se metallirinkulajuttu siinä kellon näytön ympärillä, jossa on niitä merkkejä ja värejä, tiätsä?’’ Tuttavallisemmin siis bezel.

No, onneksi setä Google on keksinyt loistavan apuvälineen, jolla tietoa saa kaiveltua tiedon valtaväylän syövereistä. Koostin tähän kuitenkin muutamia termejä, jotka itsellä aiheuttivat pientä näpyttelyä alkuun. Näillä pääset jo pikkuisen paremmin sisään kellokeskusteluihin.

On hyvä muistaa, että kaikelle tarvitsee tottakai aikaa ja kaikkea ei voi heti tietää. Sitä tietoa kun on saatavilla ihan liikaakin. Tämän kun hyväksyy, niin uusiin syviin vesiin on kiva päästä sukeltelemaan (muistakaa lapset, ei pukukelloa vaan suklari aina vesileikkeihin) ja ottamaan haltuun uusia juttuja – ainakin, jos on luonnostaan tällanen vähän liiankin utelias kaveri.

AD

Lyhenne valtuutetusta jälleenmyyjästä, tulee englannin kielestä sanoista Authorized Dealer.

ETA

Ei Estimated Time of Arrival kellojen tapauksessa vaan Sveitsin (ja maailman) isoin kellokoneistojen valmistaja, joka on osa The Swatch (just se Swatch) Group Ltd:ia. ETA:n valmistamia koneistoja käytetään lukemattomissa määrin kellobrändejä kvartseista automaatteihin. ETA:n juuret juontavat jo 1700-luvulle eli suhteellisen perinteikäs firma. Muita isoja koneistovalmistajia ovat esimerkiksi nipponinmaalainen Miyota ja toinen iso sveitsiläinen, Sellita.

Kuva: Oman Sinn 556 Anniversaryni ETA 2824-2 koneisto, jossa on 25 jalokiveä ja 38 tunnin käyntivara.

Full-set

Jos oot kellojen myynti-ilmoituksia tutkinut, niin tätä näkee jatkuvasti. Full-setillä yleisesti tarkoitetaan, että kelloa myytäessä mukana on kellon lisäksi laatikko ja takuutodistus. Joillekin se taas tarkoittaa kaikkea mahdollista, kuten uloimmat boksit, hangtagit ja alkuperäinen ostokuitti – riippuu vähän tallaajasta. Limited edition keräilykelloissa vielä saattaa olla mukana tulleena muutakin tillbehöriä, mikä kannattaa ehdottomasti säilyttää kellon arvon kannalta. Säilytä siis aina ihan kaikki, mitä kellon mukana tulee ostettaessa. Suojamuovin saat heittää pois, se sallittakoot.

Flippaus

Toinen äf-alkunen sana. Flipatessa kelloja vaihdetaan kauppakumppaneiden kesken päittäin ilman välirahaa.

Graali

Graali on se kellomaailman yksisarvinen – myyttinen kello, joka on niin täydellinen, ettei siihen ikinä kyllästy, joten se ei ikinä lähde vaihtoon. Jotkut etsii graalia koko elämänsä, mutta jotkut hyväksyy sen tosiasian, että graalin maanisen etsimisen sijasta kannattaa hommata kiippereitä – niitä voi olla useampiakin. Molempi parempi ja vaihtelu virkistää, eiks jeh? 😉

In-house

In-housella meinataan melkeinpä aina kellovalmistajan omavalmisteista koneistoa. Tällaisia kellomerkkejä ei ihan puissa kasva, koska koneistojen kehittely ja valmistus on melkoisen intensiivistä puuhaa eli hieman arvokkaammista merkeistä puhutaan heti kättelyssä. In-house koneistoja käyttävät muun muassa Rolex, Patek Phillipe, Panerai, Omega, Cartier, A. Lange & Söhne ja Jaeger-LeCoultre. Itse asiassa Seiko valmistaa myös omat koneistonsa. In-house on käsitteenä hieman veteen piirretty viiva: kaikki koneistot eivät kuitenkaan välttämättä ole ihan aidosti in-house, vaikka valmistaja niin väittäisi – tosiasiassa osa saattaa olla hieman muokattuja versioita muiden koneistoista.

Lume

Kuva kellosta ja teksti: ensilumet. No tän mä tiesin vähän jo etukäteen, mutta voi aiheuttaa kysymysmerkkejä. Lumella tarkoitetaan siis kellon viisareiden ja merkintöjen pimeässä valaisevaa efektiä, joka tulee ns. lumenisoivasta maalista (usein strontiumaluminaatti). Joskus aikoinaan efekti saatiin aikaan radiumilla, mutta meidän kaikkien onneksi ne ajat on jo takana päin. Sitten on vielä elektroluminesenssi, jossa kellotaulun takana olevan fosforin läpi johdetaan sähköä sytyttäen kellotauluun valon. Kätevää, eikö?

Mielenkiintoinen artikkeli lumen synkästäkin historiasta:
https://www.namokimods.com/blogs/namokitimes/lume-101-all-about-watch-luminescence

Mikrobrändi

Pienempi kellovalmistaja, jonka tuotanto on alle parituhatta kelloa vuodessa.

Muotikello

Gant, DW, Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein ja muut. Muotivalmistajien kelloja, joissa maksaa enemmän brändi kuin tekniikka. Usein kvartsikoneistoilla, mutta nykyään ilmaantunut myös automaatteja kalliimpaan päätyyn. Jälleenmyyntiarvo näissä melko heikko verrattuna laatukelloihin.

Nato

Nyt ei puhuta sotilasliitosta, vaan itse asiassa kellon rannekkeesta – joka kuitenkin liittyy sotaan. Nato on nylonista valmistettu kangasranneke, jota saa vaikka missä väreissä. Natoranneke suunniteltiin Britannian armeijan käyttöön 70-luvun alussa ja on kestävämpi sekä käytännöllisempi kenttäolosuhteissa vrt. nahka tai metalli. Natoranneke tulee usein esim. pilotti- tai kenttäkelloissa (pilot watch / field watch).

Pepsi / Kokis / Batman

Viittaa väriyhdistelmään kellon lasin ympärillä olevassa edellä mainitussa bezelissä. Pepsi (punasininen) / Kokis (punamusta) / Batman (mustasininen).

Rymykello

Kello, joka voi olla mukana huolettomasti maailman melskeessä – pari naarmua tai vekkiä ei haittaa.

Rannettaminen / rannetus

Se ihana toimenpide, kun testaat uutta kiipperiä käteen ensimmäistä kertaa!

Two-tone

Two-tone kellon kotelo on valmistettu kahdesta eri materiaalista ja näin ollen on kaksivärinen. Klassinen esimerkki on kulta-ruostumaton teräs (hopea/kulta). Samat materiaalit kantavat usein myös rannekkeeseen.

Skele

Skele eli skeleton on kello, jossa kellon koneisto on jätetty näyttävästi näkyville – kellotaulu ja takakansi ovat siis ‘’läpinäkyviä.’’

Suklari

Sukelluskello eli korkeita paineita kestävä kello. Rolex Submariner 16800 on ehdottomasti sukelluskelloista se ikonisin. Muissa kelloissa kuin suklareissa varsinkin on hyvä muistaa, että kellon tiivisteet kuivuvat ajan myötä ja näin ollen kadottaa vesitiiveytensä, vaikka kello olisi vaikka 10 bariin asti tiiviiksi merkattu.

Mistä lisää?

Kellofoorumilla jäsen Binh on koostanut loistavan listan, josta tsekata kattavasti kellosanastoa lisää – kannattaa kurkata!

https://kellofoorumi.fi/threads/kellotermist%C3%B6.19/

Lopuksi

Toivottavasti tästä listasta on jollekin vielä hyötyä kellotermejä etsiskellessä. Katsotaan taas, mitä seuraava blogi tuo mukanaan – todennäköisesti joulukuussa taas tapahtuu.

Muikeaa marraskuuta kaikille uusille, vanhoille ja vielä harkitseville kelloholisteille!